Wijnhuis: Villa Saletta (Toscane, Italië)

Over het wijnhuis

Villa Saletta ligt in het hart van de Toscane, tussen Pisa en Florence. De wijngeschiedenis van het landgoed gaat terug tot het jaar 980 na Christus. Door de eeuwen heen is het landgoed slechts door vier verschillende families geleid. In 2000 kochten Britten Guy en Julia Hands het vervallen domein van de familie Castelli.

Ze investeerden fors in zowel de wijngaarden als de kelders, met als resultaat dat Villa Saletta nu een van de meest geavanceerde wijnbedrijven van Italie is. In de wijngaarden zijn Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en de typische Toscaanse varieteit Sangiovese aangeplant. De wijnen ondergaan na de alcoholische gisting ook de malolactische gisting op nieuwe Franse vaten van Allier-eiken. Hierdoor worden de wijnen ronder gemaakt en krijgen ze meer finesse. Daarna rijpen de wijnen nog minimaal 24 maanden op fles.

Guy en Julia Hands hebben de wijnen van Villa Saletta inmiddels op een uitzonderlijk niveau gebracht, met als speerpunt de Chianti. De wijnen zijn van zeer goede kwaliteit en spraakmakend en zullen alleen nog maar meer in volwassenheid en verfijning groeien.

Guy en Julia Hands streven een grote mate van biodiversiteit na. Dat betekent dat – naast druiventeelt – andere delen van het landgoed beplant zijn met gewassen als gerst, haver en alfalfa. Verder is een groot deel van de heuvels van het landgoed bebost met steeneik, zwart-witte populier, cipres, acacia en hazelaar.

Op het landgoed zijn diverse luxe villa’s waar overnacht kan worden, waardoor Villa Saletta ook als reisbestemming zeer aantrekkelijk is.

WIJNMAKER David Landini: 'The harvest is the moment of the truth, an explosion of colours, flavours and sounds on the estate, with 35 seasonal employees all working hard alongside each other.'

Website

Bezoek de website: https://villasaletta.com/.

Wijnen van Villa Saletta